Personenalarmering

Wanneer krijgt u personenalarmering voor thuis vergoed?

Of u een vergoeding voor personenalarmering krijgt, hangt af van uw situatie. Met een personenalarm voor thuis kunt u in een noodgeval verbinding maken met directe hulp of een meldkamer. Zijn er medische redenen voor personenalarmering, dan vergoedt uw zorgverzekeraar mogelijk een deel van de kosten. U moet een verklaring van uw huisarts hebben, waarin staat dat u personenalarmering nodig heeft. Alleen de apparatuur wordt vergoed. De abonnementskosten voor de meldkamer moet u zelf betalen. Voor meer informatie en de voorwaarden kunt u terecht bij uw zorgverzekeraar.

Vergoeding personenalarmering bij sociale redenen

Soms kunt u via de gemeente een aansluiting krijgen op de personenalarmering. Dat kan alleen als u om sociale redenen een alarm nodig heeft. U voelt zich bijvoorbeeld thuis niet veilig. En u heeft geen mensen in de buurt die u kunt waarschuwen als er iets mis is. U kunt met uw gemeente overleggen wat voor u mogelijk is. Niet alle gemeenten vergoeden de personenalarmering.

Veel organisaties voor wonen, welzijn en zorg (thuiszorginstellingen, verzorgingshuizen) leveren personenalarmeringssystemen. Deze organisaties kunnen u meer vertellen over de mogelijkheden. Ook kunt u terecht bij uw gemeente voor informatie.

Hoe werkt personenalarmering?

Als u een noodsignaal afgeeft, legt u rechtstreeks contact met:

  • familie, buren of een mantelzorger, of
  • een meldkamer. De meldkamer schakelt familie, buren, een mantelzorger of een professionele hulpverlener in.

Op de website van de rijksoverheid kunt u ook informatie vinden over personenalarmeringhttps://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorg-en-ondersteuning-thuis/vraag-en-antwoord/wanneer-krijg-ik-personenalarmering-voor-thuis-vergoed.

Voor vragen over personenalarmering kunt u terecht bij onze dorpsconsulent. U kunt een mail sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.De dorpsconsulent is te bereiken op woensdag en donderdag. U kunt ook het hulpformulier op deze website invullen.