Praktijksituaties

Een belangrijke functie bij Zegveld Zorgt heeft de dorpsconsulent. Deze persoon zoekt een oplossing voor vragen over hulp en zorg. Daarnaast probeert de dorpsconsulent om zorgvragers en vrijwilligers bij elkaar te brengen.
Hoe dat in de praktijk kan verlopen leest u in onderstaande voorbeelden. De voorbeelden zijn bedacht. Het is maar een greep. Maar zonder veel moeite kunt u zelf talloze andere voorbeelden bedenken waarin uzelf, een familielid of een buurman een rol speelt. Wij hopen dat het lezen van de situaties u er toe brengt lid te worden van Zegveld Zorgt.

Wim, 48 jaar.
Ik woon alleen. Mijn huis hou ik zelf op orde. Maar nou heb ik twee weken geleden bij het skiën mijn been op twee plaatsen gebroken. En ik heb op diverse plaatsen kneuzingen opgelopen. Al met al is het een pijnlijke situatie. Ik ben inmiddels weer thuis, maar ik kan niet boven komen. Met de dorpsconsulent hebben we naar een oplossing gezocht voor slapen in de woonkamer. Er is een speciaal bed gearriveerd. Ook heeft de dorpsconsulent er voor gezorgd dat er dagelijks een warme maaltijd is, dat er boodschappen worden gehaald en dat ik vervoer heb naar de fysiotherapeut. Voorlopig kan ik zo enkele weken vooruit. Met hulp van een drietal vrijwilligers uit het dorp moet ik het op deze manier voorlopig kunnen redden. Daarna ga ik met de dorpsconsulent de situatie opnieuw bekijken. Hopelijk ben ik weer gauw helemaal mobiel en kan ik het weer alleen redden.
Jolanda, 35 jaar.
Vorige week ben ik moeder geworden van een prachtige dochter. Mijn man en ik hebben al twee zoontjes van 4 en 7 jaar. Bij de bevalling waren er complicaties, onze dochter is geboren via de keizersnede. Ik moet nog heel kalm aandoen. De kraamverzorgster vertrekt al vroeg in de middag. Mijn man werkt in Amsterdam en kan geen extra vrije dagen opnemen. Hij kan ’s morgens wel iets later beginnen en onze twee andere kinderen verzorgen en naar school brengen. Maar de kinderen van school halen en opvangen kan hij niet doen. Hij kan niet eerder dan om zes uur thuis zijn. Wij hadden niet één, twee, drie een oplossing voor deze situatie. Via de dorpsconsulent hebben we kunnen regelen dat er voor de komende 10 dagen een opvang is in de tweede helft van de middag. De dorpsconsulent heeft contact opgenomen met de NPV. Toen was snel geregeld dat twee moeders uit het dorp deze taak nu voor hun rekening nemen.
Anneke, 54 jaar
Mijn moeder is vorig jaar aan beide heupen geopereerd. Dat heeft geholpen tegen de chronische pijn die ze had. Maar lopen gaat slecht. Ze is 85 jaar en woont zelfstandig. Aankleden en bed opmaken gaat heel moeilijk. Ik zie dat het met haar niet goed gaat. Door mijn drukke baan waar ook nog werk in de avonduren bij hoort kan ik doordeweeks haar niet helpen. Ik heb contact opgenomen met de dorpsconsulent. Na een gesprek met mijn moeder merkte de dorpsconsulent al snel dat zij zich nauwelijks meer douchet. De dorpsconsulent heeft na toestemming van mijn moeder de thuiszorg ingeschakeld. Na een indicatiestelling worden nu door de thuiszorg elke dag haar steunkousen  aangetrokken. En ze wordt door de thuiszorg twee keer per week gedoucht. Op aangeven van de dorpsconsulent heb ik aan de buren gevraagd of zij doordeweeks een oogje in het zeil houden. In het weekend maak ik tijd vrij voor mijn moeder. Dan ga ik meerdere keren op bezoek om haar met raad en daad bij te staan.
Nel, 82 jaar.
Mijn gezondheid laat soms te wensen over. Ik wil nog van alles, maar door een chronische ziekte laten mijn armen en benen mij steeds vaker in de steek. Toch wil ik zo lang mogelijk in mijn huis, waar ik nu al 45 jaar woon, blijven wonen. Mijn man is zeven jaar geleden overleden. Mijn enige dochter woont in het buitenland. Ik heb op één ochtend in de week huishoudelijke hulp. Op deze manier red ik het. Maar er zijn ieder week wel een aantal dingen waar ik even hulp bij nodig heb, meestal zijn het kleine dingen. De dorpsconsulent heeft voor mij kunnen regelen dat er twee vrijwilligers zijn in het dorp op wie ik een beroep kan doen. Daarnaast is door bemiddeling van de dorpsconsulent een traplift geplaatst zodat ik op dagen dat het minder goed gaat toch mijn slaapkamer kan bereiken die op de eerste verdieping is. Ik hoop het zo nog een poos te kunnen volhouden.