Verslag van de Thema-avond: Alcohol en Drugs

Medio november 2016 is er in Zegveld een thema-avond Alcohol- en Drugs geweest, georganiseerd door ZegveldZorgt in samenwerking met Jongerenopbouwwerk Jeugd-Punt Woerden. Het was voor ons moeilijk te voorspellen hoe groot de interesse in Zegveld zou zijn. Het is een beladen onderwerp en er bestaat een taboe rond alcohol- en drugsgebruik, zeker als je er in je directe omgeving mee te maken hebt. Er was echter voldoende belangstelling.
Na een inleiding door ZegveldZorgt was er een informatieve voordracht door Mw Alide de Leeuw, beleidsadviseur team Sociaal Beleid van de gemeente Woerden, gevolgd door een presentatie van Johan Pijnacker. Hij is zelf ex-alcoholverslaafde en deed verslag over het ontstaan van zijn alcoholverslaving, hoe dat was en hoe hij er weer vanaf gekomen is. De toehoorders werden door zijn relaas geraakt en hadden bewondering voor het feit dat hij er mee naar buiten kwam.
Mw Irene Alberti van Victas centrum voor verslavingszorg had gekozen voor een speelse manier van informatie geven in de vorm van een interactieve kwis, waarbij de aanwezigen met hun smartfoons antwoord konden geven op meerkeuze vragen.
Na de pauze werd er in groepjes van zes personen met een gespreksleider gediscusieerd aan de hand van stellingen zoals: 'Het is normaal dat er gedronken wordt op feestjes', 'de gemeente doet niets om alcohol- en drugsgebruik te voorkomen', 'mijn kind vertelt mij alles en doet zoiets niet'. Er werd actief deelgenomen aan de discussies. Na afloop werd er nog een poos nagepraat door de sprekers en een aantal belangstellenden.
Bij de uitgang werd op papier informatie meegegeven over het rioolonderzoek naar drugs in de gemeente Woerden en een stencil met tips voor ouders met informatie over betrokken instanties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., www.woerdenwijzer.nl en aanbevolen websites om verder te lezen: www.b-open.nu, www.victas.nl, www.puberenco.nl, www.hoepakjijdataan.nl, www.maakjekeus.nl (voor jongeren), www.hersenstichting.nl (voor brochure over puberbrein) en www.nix18.nl, www.woerdenwijzer.nl/tips-en-oplossingen/drugs-alcohol-en-roken. Deze stencils zijn voor belangstellenden nog bij Hr. Henk Oskam verkrijgbaar.
U kunt bij vragen en problemen altijd terecht op zijn spreekuur.
Er wordt onderzocht in hoeverre er nog vervolginformatie kan worden gegeven aan ouders van jeugd in Zegveld, wellicht hoort u daarover later meer.